Tuesday, March 11, 2008

no comment

olen umbes kuu aega jäginud telekanalit euronews. see on selline suht otstarbekas ettevõtmine, sest saad mingi üsna üldise ettekujutuse sellest, mis võiks maailmas parasjagu toimuda. see, et seal on reastatud just need uudised, ei tähenda muidugi seda, et need toimunud oleks, või et need ülepea olulised oleks, kuid euronewsi formaat on selline, et tekib selline rafineeritud üldistatuse tunne: olukord maailmas on parasjagu umbes niisugune. sa naudid formuleeritud üldistatust, ühesõnaga, ja mitte autentset kokkuvõtet toimuvast.

ja siis sattusin ma nende rubriigi peale "no comment": see on reeglina umbes viieminutiline videolõik mingist maailmas parasjagu toimuvast asjast, mis nii-öelda "ei vaja kommentaari", mis peaks olema "kõnekas" ilma selleta, et keegi midagi ütleks. vaatad midagi, umbes siis, kui see toimub, ja mõtled ise selle üle, miks see on piisavalt "kõnekas", et seda näidata. äge dokumentalistikaversioon, kas pole?

ainult et viimased neli "no commentit" on näidanud mustade aafriklaste, aborigeenide või indiaanlaste märatsevat, ennastsalgavat ja absoluutselt all-out suguharutantsu.

ja siis sa mõtled, miks sulle seda näidatakse.
ja mida see "no comment" seal tähendada võiks.

kas "no comment" tähendab seal seda, et see, mis toimub, on absoluutselt mõistusetu ja tähendusetu dekoreeritud klounaad, millest sul on võimalik meie telemembraani vahendusel osa saada - et kinnitada sulle, et sinu igapäevane ajud purgis eksistents on mingil kvalitatiivselt kõrgemal tasandil tähenduslikum? või tähendab see "no comment" seal juba vahetult ja eelarvamuslikult seda, et seda, mida te parasjagu näete, pole võimalik mitte ühegi filigraanse finessiga ära tähistada - et see on midagi nii kauget, põhjendamatut, õigustamatut ja madalamat, et keeleline lausumine ei küündi seda kommenteerima, et seda ei saagi kommenteerida, et see on liiga kaugel sellest, et keeleline tähistamine suudaks sellesse sekkuda? kolmas mõte tuleb indiana jonesi vaimus žizekilt: et kui äkitselt avastatakse kolm tuhat aastat suletud hauakambrist, koopast või katakombist muistsed egiptlased, kes teevad mingit müstilist rituaalset ringtantsu ja paistavad kohe-kohe mingi maailma muutva lõpptulemuseni jõudvat, ning mõeldakse, et mis on nende tegevuse tegelik tähendus, seesmine toimimapanev mehhanism või müstiline saladus, siis on ainuvõimalik vastus: ärge imestage, mis võiks olla nende müstiline saladus või tegutsemismotiiv, mis paneb neid tegema täpselt seda, mida nad parasjagu teevad, sest see on müstiline saladus ka muistsetele egiptlastele enestele, ja just sellepärast nad seda teevadki.

kindlasti näitab euronews varsti midagi muud, mis puhaste kultuuriliste eelarvamuste pärast kommentaari ei vääri.
kuid miks nii palju suguharutantsu järjest

4 Comments:

Blogger irve said...

Olen natu nagu Tank, kes tuleb ja ütleb süvafilosoofilise drägoni maagia ja surmaarutelu peale: mis siin jahute, hapsud saavad otsa ja kõik.

Aga.

"No comment" tähistab pigem seda, et Euronews antud klippi ei selgita. Et teil ei oleks tunnet, et uudistekanal rikkis kuidagi oleks. Lihtsalt ei kommenteerita parajasti -- turvatunne tuleb tagasi koos diktoriga.

Miks nii palju suguharutantsu järjest? Ma usun, et neil on selliseid loodus-ja suguharuklippe vaja selleks, et silm (ja kineskoop, kel veel selline asi on) vahelduseks tolmuste Lähis-Ida tänavate koloriidist puhkaks.

9:27 PM

 
Blogger tank said...

olles lihtne ja odav viis, millega ekraani täita (osta lihtsalt agentuuridelt viis minutit videofeedi), annab märge "no comment" sellele mingi müstilisuse aura. justkui see, mida ekraanil näidatakse, oleks justkui eriti tähtis. nii tähtis, et lausa diktor on ülimas harduses või hämmelduses vait jäänud. ISEGI DIKTORIL POLE ENAM SÕNU!
nagu öeldud, lihtne ja odav :)

ja mulle väga meeldib irve teooria selle kohta, et inimeste telekaid on lähis-ida plahvatustetolmust aegajalt vaja neegritantsu abil degaussida.

4:47 AM

 
Blogger oHpuu said...

hm, loodusklippi põle ma samast august veel näinud. või kui olen, ei mäleta. a seda suguharutantsu oleks kyll taht. puht tantsu pärast. niu, et ma just see päev öironuusku ei vaadand.

a noh, usina meediamesilase igapäevatöö tähendabki põhiliselt aukude täitmist. teada on, mis, kuhu ja kuidas kõlbab. ja siis jookseb kellelgi juhe kokku ja paneb väljamõõdetud auku midagi põhimõtteliselt žanrinihkelist.

näiteks arvutab Saaremaa 17. sajandi myygi tehinguhinna tänasesse väärtusse ja teeb sellest majandusuudise. ikka juhtub. kellel tihemini, kellel harvemini, aga kollektiivi suuruse pealt on võimalik mingit keskmist sagedust intuitiivselt hinnata.

loomemehhanism on umbes sama, kuidas bulvaribrošyyridest ja -ajakirjandusest synnib pisikese võõrituse ja vea kaudu kõrge kunst, mida aastasada hiljem ka loetakse. (pean praegu vaimusilmas Dostojevskit.)

10:17 PM

 
Blogger Unknown said...

fila online shop
replica rolex
moncler sale
adidas nmd
adidas shoes online
michael kors outlet handbags
adidas store
nike jordans
adidas shoes
tory burch outlet

6:17 AM

 

Post a Comment

<< Home