Monday, November 30, 2009

tolstoi poolele miljonile talupojale

tunnen viimasel ajal huvi kirjanduse ja ideoloogia suhete vastu.
umbes kuu aega tagasi, kui sellest rääkima sattusin, soovitati mulle võimaliku juurdepääsuteena üht Louis Althusseri kirivastust ühe oma kaasaegse küsimustele.
lugesin seda, ning seal osutas ta täiendava tungiva lugemissoovitusena edasi prantsuse kirjandusteoreetiku Pierre Macherey pikemale esseele "Lenin Tolstoi kriitikuna".
ma polnud Machereyst kummalisel kombel mitte kunagi kuulnud, aga leidsin endalegi üllatuseks raamatukogust just selle tema teose, kus vastav essee oli täiesti olemas.
Macherey aga annab mõista, et tema käsitluse täiendavaks mõistmiseks on oluline ka see, et lugeja Lenini Tolstoi-kriitikat lähemalt tunneks. selle tarbeks on tema raamatu lisades see kriitika ka täismahus ära toodud.

ja siin ma siis olen, kell kuus kakskümmend kaks hommikul, keset varaärkavat ja kohvikeetvat tartu kodanlikku äärelinna, ja loen Leninit.

2 Comments:

Blogger tank said...

Istun oma Kathmandu kesklinna hotellitoas. Kuulen väljast kära, lähen rõdule ja näen maoistide demonstratsiooni - paarituhande inimeseline rongkäik lippude, loosungite, trummide ja gongidega.

Rongkäik möödub, pöördun tagasi hotellituppa ja jätkan moosisaia söömist.

Siin tundub et sirbi ja vasara režiimide aeg pole sugugi läbi, nagu läänemaailm näib arvavat.

5:55 AM

 
Blogger Martin Luiga said...

Jess!

7:04 PM

 

Post a Comment

<< Home